Nahoru
Modelářství a návrhářství oděvů
Design interiéru
Nábytkář/ka
Cukrář/ka
Truhlář, tesař
Pekař/ka
Designér/ka
Modelářství a návrhářství oděvů
Nábytkářská a dřevařská výroba
Cukrářka
Designér/ka
Návrhářství
Truhlář, tesař
Umění

Maturitní nástavbový obor Technologie potravin (29-41-L/51)

Název: Technologie potravin

Stupeň poskytovaného vzdělání: střední vzdělání s maturitní zkouškou

Délka studia: dvouleté

Forma vzdělávání: denní studium

Nástavbové studium navazuje na úspěšné zakončení tříletých učebních oborů cukrář, pekař, kuchař, kuchař - číšník nebo řezník - uzenář. 

Absolvent najde uplatnění zejména při výkonu povolání potravinářský technik na různých typových pozicích v potravinářských provozech, např. jako vedoucí směny, vedoucí jednotlivých provozních středisek, technolog, dále v oblasti nákupu surovin a pomocných látek, odbytu a prodeje surovin a potravinářských výrobků, v oblasti marketingu potravin apod.

Uplatní se rovněž v oblasti kontroly jakosti, trvanlivosti a zdravotní bezpečnosti potravin v provozních laboratořích, při tvorbě systému kritických bodů potravinářského provozu, včetně zajištění harmonogramu sanitace, BOZP a hygienických opatření.

Může také odborně posuzovat změny technologie z hlediska výrobních zařízení.

Forma vzdělávání je dvouletá denní. Žáci ukončují vzdělávání maturitní zkouškou dle platných předpisů. Dokladem o získání středního vzdělání s maturitní zkouškou je vysvědčení o maturitní zkoušce. Konání maturitní zkoušky se řídí školským zákonem a příslušným prováděcím právním předpisem.

 

Maturitní zkouška se skládá ze společné a profilové části.

 

Společná (státní) část maturitní zkoušky

  • český jazyk (didaktický test);
  • cizí jazyk (didaktický test) nebo matematika (didaktický test).

 

Profilová část maturitní zkoušky

Profilová část maturitní zkoušky se skládá z písemných prací, ústních zkoušek a maturitní práce z odborných předmětů s obhajobou před maturitní komisí:

Písemné práce z předmětů:

  • český jazyk a literatura;
  • cizí jazyk.

Ústní zkoušky:

  • český jazyk a literatura;
  • cizí jazyk;
  • odborné předměty (technologie, výživa, analýza potravin).

Maturitní práce z odborných předmětů:

Témata jsou zadána žákům v průběhu měsíce září ve 2. ročníku. Maturitní práci žáci zpracovávají v průběhu 2. ročníku nástavbového studia. Obhajoba probíhá před zkušební maturitní komisí včetně audiovizuální prezentace.

 

Školní vzdělávací plán oboru Technologie potravin - naleznete v záložce DOKUMENTY - ŠVP.

17.02.2020

Termínový kalendář

Naši partneři

Jak se k nám dostanete

close
Tato webová stránka používá cookies
Tato webová stránka používá nezbytné technické cookies pro zajištění správné funkcionality webu. Dále může web používat cookies pro analýzu pohybu uživatelů na webu a pro reklamní účely.
Pokud tomu tak je, naleznete v nastavení níže.
Nastavení cookies
Tyto webové stránky využívají cookies pro zajištění správné funkcionality webu, pro analýzu pohybu uživatelů na webu a pro reklamní účely. Zde můžete přijmout či odmítnout některé druhy cookies, které nejsou nezbytné pro základní funkcionalitu webu. Svůj souhlas můžete kdykoliv v budoucnu odebrat či znovu udělit.
Základní technické cookies
Tyto cookies jsou nutné pro základní funkcionalitu webu. Patří sem například přihlašování uživatelů, nebo uložení informací o souhlasu s ostatními cookies.
Analytické cookies
Analytické cookies ANONYMNĚ ukládají data o pohybu na stránkách, stráveném času u jednotlivých stránek apod.
Marketingové cookies
Marketingové cookies sledují návštívené stránky uživatele a jsou využívané k cílené reklamě u služeb jako je např. Facebook, Seznam nebo Google.