Název: Technologie potravin
Stupeň poskytovaného vzdělání: střední vzdělání s maturitní zkouškou
Délka studia: dvouleté
Forma vzdělávání: denní studium
Nástavbové studium navazuje na úspěšné zakončení tříletých učebních oborů cukrář, pekař, kuchař, kuchař - číšník nebo řezník - uzenář.
Absolvent najde uplatnění zejména při výkonu povolání potravinářský technik na různých typových pozicích v potravinářských provozech, např. jako vedoucí směny, vedoucí jednotlivých provozních středisek, technolog, dále v oblasti nákupu surovin a pomocných látek, odbytu a prodeje surovin a potravinářských výrobků, v oblasti marketingu potravin apod.
Uplatní se rovněž v oblasti kontroly jakosti, trvanlivosti a zdravotní bezpečnosti potravin v provozních laboratořích, při tvorbě systému kritických bodů potravinářského provozu, včetně zajištění harmonogramu sanitace, BOZP a hygienických opatření.
Může také odborně posuzovat změny technologie z hlediska výrobních zařízení.
Forma vzdělávání je dvouletá denní. Žáci ukončují vzdělávání maturitní zkouškou dle platných předpisů. Dokladem o získání středního vzdělání s maturitní zkouškou je vysvědčení o maturitní zkoušce. Konání maturitní zkoušky se řídí školským zákonem a příslušným prováděcím právním předpisem.
Maturitní zkouška se skládá ze společné a profilové části.
Společná (státní) část maturitní zkoušky
- český jazyk (didaktický test);
- cizí jazyk (didaktický test) nebo matematika (didaktický test).
Profilová část maturitní zkoušky
Profilová část maturitní zkoušky se skládá z písemných prací, ústních zkoušek a maturitní práce z odborných předmětů s obhajobou před maturitní komisí:
Písemné práce z předmětů:
- český jazyk a literatura;
- cizí jazyk.
Ústní zkoušky:
- český jazyk a literatura;
- cizí jazyk;
- odborné předměty (technologie, výživa, analýza potravin).
Maturitní práce z odborných předmětů:
Témata jsou zadána žákům v průběhu měsíce září ve 2. ročníku. Maturitní práci žáci zpracovávají v průběhu 2. ročníku nástavbového studia. Obhajoba probíhá před zkušební maturitní komisí včetně audiovizuální prezentace.
Školní vzdělávací plán oboru Technologie potravin - naleznete v záložce DOKUMENTY - ŠVP.