Listopadové exkurse se zúčastnili žáci tříletého učebního oboru Cukrář a nástavbového oboru Technologie potravin. Ihned po příjezdu se rozdělili na 2 skupiny a každé se ujal jeden průvodce. První skupina odešla do Muzea řepařství, cukrovarnictví a lihovarnictví, druhá skupina začala prohlídkovým okruhem po továrně - cukrovaru Tereos TTD, a.s. (http://www.cukrovaryttd.cz/)
V muzeu byli žáci seznámeni se způsoby pěstování a zpracování cukrové řepy v minulosti a dnes, mohli si prohlédnout i osahat používané nástroje i stroje od počátku vývoje do dneška. Velmi zajímavé bylo porovnávání vlastností cukrové řepy a cukrové třtiny, mapa rozvoje cukrovarů, informace o významných osobnostech oboru, množství uchovávané odborné literatury a další zajímavosti, např. různé reklamní předměty.
Po krátké přestávce a občerstvení proběhlo vystřídání skupin. Skupinu, která absolvovala prohlídku muzea, čekal prohlídkový okruh cukrovaru. Všichni účastníci „vyfasovali“ sluchátka a ochranné pracovní pomůcky, vystrojili se na cestu reflexními vestičkami a přilbami. Prohlídka provozů probíhala s velmi podrobným komentovaným výkladem do sluchátek od průvodce (zaměstnance firmy). Viděli vykládání a přejímku cukrové řepy od zemědělců do cukrovaru, praní a čištění řepy, dopravu do řízkárny, sušení, máčení, saturaci, strukturu šťáv, zpracování vedlejších produktů, řešení odvodu odpadní vody i závěrečnou krystalizaci do požadované velikosti krystalů. Na prohlídce cukrovarem studenti poznávali celý proces výroby cukru díky zastávkám s výkladem, popř. ochutnávkou (řepné řízky, mezivýrobní cukerné šťávy, vzorky cukrů). Neméně zajímavé bylo zastavení u destilačních kolon v sekci lihovaru, který je součástí tohoto cukrovaru.
Cílem exkurze bylo propojení výuky s podnikovou praxí, prohloubení a doplnění teoretických znalostí o výrobě cukru i lihu z výuky odborných předmětů. Žáci získali důležité informace o prostředí cukrovaru i představu o pěstování, sklizni a zpracování cukrové řepy. Exkurzi zhodnotí ve vyučovacích hodinách dle pokynů vyučujících. Poznatky mohou uplatnit při závěrečných a maturitních zkouškách, evt. při dalším studiu. Tato akce byla naplánována a realizována v souladu s učivem ŠVP. Exkurze byla velmi zajímavá, oba průvodci zvládli skupiny výborně.
Poděkování patří Krajské hospodářské komoře Střední Čechy, která v rámci projektu „Implementace krajského akčního plánu Středočeského kraje“ zařadila tuto exkurzi do soutěže „Poznáváme firmy ve Středních Čechách“ a finančně nás podpořila přispěním na dopravu a zajištěním svačiny pro účastníky exkurze.