Nahoru
Modelářství a návrhářství oděvů
Design interiéru
Cukrář
Truhlář, tesař
Pekař
Modelářství a návrhářství oděvů
Nábytkářská a dřevařská výroba
Cukrářka
Návrhářství
Truhlář, tesař
Umění

Exkurse v cukrovaru Dobrovice

Kam jinam s cukráři než do cukrovaru! A když do cukrovaru, tak do Dobrovic.

Obec Dobrovice leží nedaleko Mladé Boleslavi. Zdejší cukrovar je součástí společnosti Tereos TTD, a.s., která provozuje ještě cukrovar v Českém Meziříčí a má tak významné postavení mezi 7 fungujícími cukrovary v ČR. Dobrovický cukrovar byl založen již v roce 1831 a od té doby funguje.

 

Ihned po příjezdu se žáci rozdělili na 2 skupiny a každé se ujal jeden průvodce. První skupina odešla do Muzea cukrovarnictví a lihovarnictví, druhá skupina začala prohlídkovým okruhem po továrně - cukrovaru Tereos TTD, a.s.

V muzeu byli žáci seznámeni se způsoby pěstování a zpracování cukrové řepy v minulosti a dnes, mohli si prohlédnout i osahat používané nástroje i stroje od počátku vývoje do dneška. Velmi zajímavé bylo porovnávání vlastností cukrové řepy a cukrové třtiny, mapa rozvoje cukrovarů, informace o významných osobnostech oboru, množství uchovávané odborné literatury a další zajímavosti, např. různé reklamní předměty.

Po krátké přestávce proběhlo vystřídání skupin. Skupinu, která absolvovala prohlídku muzea, čekal prohlídkový okruh cukrovaru. Všichni účastníci „vyfasovali“ sluchátka a ochranné pracovní pomůcky, vystrojili se na cestu reflexními vestičkami a přilbami. Prohlídka provozů probíhala s velmi podrobným komentovaným výkladem do sluchátek od průvodce - zaměstnance firmy. Žáci viděli vykládání a přejímku cukrové řepy od zemědělců do cukrovaru, praní a čištění řepy, dopravu do řízkárny, sušení, máčení, saturaci, strukturu šťáv, zpracování vedlejších produktů, řešení odvodu odpadní vody i závěrečnou krystalizaci do požadované velikosti krystalů. Na prohlídce cukrovarem studenti oboru cukrář a také nástavbového oboru technologie potravin poznávali celý proces výroby cukru díky zastávkám s výkladem, popř. ochutnávkou (řepné řízky, mezivýrobní cukerné šťávy, vzorky cukrů). Neméně zajímavé bylo zastavení u destilačních kolon v sekci lihovaru, který je součástí tohoto cukrovaru. 

 

Cílem exkurze bylo propojení výuky s podnikovou praxí, prohloubení a doplnění teoretických znalostí o výrobě cukru i lihu z výuky odborných předmětů. Žáci získali důležité informace o prostředí cukrovaru i představu o pěstování, sklizni a zpracování cukrové řepy. Exkurze byla velmi zajímavá, oba průvodci měli fundovaný výklad, byli milí, a trpěliví. Exkurze poskytla žákům nejenom znalosti pro svoje vzdělávání, ale také poznání a uvědomění si pravé "ceny" cukru, co vše je v tomto "bílém zlatu" ukryto práce.

 

Za SŠDŘ Kladno Dana Sýkorová

02.12.2022

Termínový kalendář

Naši partneři

Jak se k nám dostanete

close
Tato webová stránka používá cookies
Tato webová stránka používá nezbytné technické cookies pro zajištění správné funkcionality webu. Dále může web používat cookies pro analýzu pohybu uživatelů na webu a pro reklamní účely.
Pokud tomu tak je, naleznete v nastavení níže.
Nastavení cookies
Tyto webové stránky využívají cookies pro zajištění správné funkcionality webu, pro analýzu pohybu uživatelů na webu a pro reklamní účely. Zde můžete přijmout či odmítnout některé druhy cookies, které nejsou nezbytné pro základní funkcionalitu webu. Svůj souhlas můžete kdykoliv v budoucnu odebrat či znovu udělit.
Základní technické cookies
Tyto cookies jsou nutné pro základní funkcionalitu webu. Patří sem například přihlašování uživatelů, nebo uložení informací o souhlasu s ostatními cookies.
Analytické cookies
Analytické cookies ANONYMNĚ ukládají data o pohybu na stránkách, stráveném času u jednotlivých stránek apod.
Marketingové cookies
Marketingové cookies sledují návštívené stránky uživatele a jsou využívané k cílené reklamě u služeb jako je např. Facebook, Seznam nebo Google.