Obec Dobrovice leží nedaleko Mladé Boleslavi. Zdejší cukrovar je součástí společnosti Tereos TTD, a.s., která provozuje ještě cukrovar v Českém Meziříčí a má tak významné postavení mezi 7 fungujícími cukrovary v ČR. Dobrovický cukrovar byl založen již v roce 1831 a od té doby funguje.
Ihned po příjezdu se žáci rozdělili na 2 skupiny a každé se ujal jeden průvodce. První skupina odešla do Muzea cukrovarnictví a lihovarnictví, druhá skupina začala prohlídkovým okruhem po továrně - cukrovaru Tereos TTD, a.s.
V muzeu byli žáci seznámeni se způsoby pěstování a zpracování cukrové řepy v minulosti a dnes, mohli si prohlédnout i osahat používané nástroje i stroje od počátku vývoje do dneška. Velmi zajímavé bylo porovnávání vlastností cukrové řepy a cukrové třtiny, mapa rozvoje cukrovarů, informace o významných osobnostech oboru, množství uchovávané odborné literatury a další zajímavosti, např. různé reklamní předměty.
Po krátké přestávce proběhlo vystřídání skupin. Skupinu, která absolvovala prohlídku muzea, čekal prohlídkový okruh cukrovaru. Všichni účastníci „vyfasovali“ sluchátka a ochranné pracovní pomůcky, vystrojili se na cestu reflexními vestičkami a přilbami. Prohlídka provozů probíhala s velmi podrobným komentovaným výkladem do sluchátek od průvodce - zaměstnance firmy. Žáci viděli vykládání a přejímku cukrové řepy od zemědělců do cukrovaru, praní a čištění řepy, dopravu do řízkárny, sušení, máčení, saturaci, strukturu šťáv, zpracování vedlejších produktů, řešení odvodu odpadní vody i závěrečnou krystalizaci do požadované velikosti krystalů. Na prohlídce cukrovarem studenti oboru cukrář a také nástavbového oboru technologie potravin poznávali celý proces výroby cukru díky zastávkám s výkladem, popř. ochutnávkou (řepné řízky, mezivýrobní cukerné šťávy, vzorky cukrů). Neméně zajímavé bylo zastavení u destilačních kolon v sekci lihovaru, který je součástí tohoto cukrovaru.
Cílem exkurze bylo propojení výuky s podnikovou praxí, prohloubení a doplnění teoretických znalostí o výrobě cukru i lihu z výuky odborných předmětů. Žáci získali důležité informace o prostředí cukrovaru i představu o pěstování, sklizni a zpracování cukrové řepy. Exkurze byla velmi zajímavá, oba průvodci měli fundovaný výklad, byli milí, a trpěliví. Exkurze poskytla žákům nejenom znalosti pro svoje vzdělávání, ale také poznání a uvědomění si pravé "ceny" cukru, co vše je v tomto "bílém zlatu" ukryto práce.
Za SŠDŘ Kladno Dana Sýkorová