Kotva
Nepřehlédněte
Ředitelské volno - 1. 6. 2023
26.5.2023

Dne 1. 6. 2023 je ředitelské volno.

Netýká se žáků oboru Cukrář a Pekař, kteří jsou na odborném výcviku u SPV - Střediska praktického vyučování (Sítná, Dánská)!

Vyhlášení 2. kola přijímacího řízení pro školní rok 2023/2024
15.5.2023

2. kolo přijímacího řízení je aktuálně vyhlášeno pro obor:

 

  • Cukrář - 4 volná místa (přihlášky do 31.5.2023).
  • A pro nástavbové obory (přihlášky do 10.6.2023).

 

Více informací v aktualitách.

 

Jana Bláhová, ředitelka školy

Partneři

 

 

Mapa webu

NAŠE ŠKOLA


Střední škola designu a řemesel Kladno

Naše škola nabízí různorodou nabídku oborů vzdělávání v oblastech umění, designu, dřevařství i potravinářství. Naši žáci u nás při přípravě na budoucí povolání objevují svůj talent a dál ho rozvíjí. Jsme škola přátelská a zakládáme si na osobním přístupu ke každému žákovi. Snažíme se v každému žákovi vzbudit zájem zvolený obor a přesvědčení, že jeho volba byla správná a byl hrdý na to, kým bude.

Máme více než 60tiletou tradici a historii. Kladeňáci nás znají pod pojmem PRŮMSTAV - jsme totiž původní zednické učilistě tohoto národního podniku založeného již v roce 1952. 

 

V posledních letech se jako první státní škola na Kladně zaměřujeme kromě oborů řemeslných, také na maturitní obory umělecké. Již devátým rokem nabízíme obor Modelářství a návrhářství oděvů a čtvrtým rokem obor Design interiéru. Tím jsme v Kladně a okolí unikátní.

 

Jak již náš dnešní název napovídá, nabízíme svým uchazečům studium klasických řemesel (cukrář, pekař, truhlář, tesař) i moderního designu v návrhářství oděvů i interiéru. Zároveň se snažíme obě strany propojit, tzn. řemeslo a design. Rozvíjet ruční práci a zároveň dbát na funkčnost i vzhled výsledných produktů.

 

Nabídka našich uměleckých oborů vychází z historie a tradice školy. Studenti umění řemesla (jako krejčí, truhlář) esteticky a umělecky povyšují. V oboru Design interiéru propojují předmět – kus nábytku a jeho funkce s estetikou a jeho zasazení do interiéru a architektury. V oboru Modelářství a návrhářství oděvů propojují předmět – kus oděvu a jeho funkčnost s estetikou a jeho zasazení do módy, do stylu a vkusu člověka.

Studentky oboru Modelářství a návrhářství oděvů jsou každoročně úspěšné při reprezentaci školy na soutěžích po celé ČR. V Jihlavě na soutěži „Mladý módní tvůrce“, případně v Liberci na soutěži „Oděv a textil“, a také v Lysé nad Labem na „Avantgardě“. Je již pravidlem odvážet si z těchto soutěží přední umístění a ocenění.

 

Učební obory jsou rozděleny do dvou směrů. Odborný výcvik potravinářských oborů – Cukrář a Pekař, probíhá na pracovišti především u smluvního partnera SPV - Středisko praktického vyučování s. r. o. (www.spvuc.cz), popř. ho zajišťujeme také v jiných cukrárnách v Kladně i v okolních městech (např. cukrárna ŇamŇam ve Velké Dobré a další). Odborný výcvik v 1. ročníku dřevařských oborů – Truhlář a Tesař probíhá v budově školy, případně na odloučeném pracovišti nedaleko školy. Ve vyšších ročnících mohou žáci vykonávat odborný výcvik v různých partnerských firmách v Kladně a okolí. Spolupracujeme s celou řadou firem a organizací a snažíme se našim žákům nabídnout širokou škálu možností, aby byli co nejlépe připraveni do pracovního života. Žáci mají na výběr spoustu partnerů, u kterých mohou načerpat praktické zkušenosti. Absolventi všech tříletých učebních oborů mají navíc možnost pokračovat ve dvouletém nástavbovém maturitním studiu.

 

Více informací k jednotlivým oborům a také přiložené fotografie naleznete v menu Uchazeči a Studijní obory.

 

Nabídka vzdělávacích oborů

Střední odborná škola

Čtyřleté umělecké maturitní obory:

  • 82-41-M/07 Modelářství a návrhářství oděvů
  • 82-41-M/11 Design interiérů

 

Čtyřletý odborný maturitní obor:

  • 33-42-M/01 Nábytkářská a dřevařská výroba

 

Dvouleté nástavbové studium určené pro absolventy tříletých učebních oborů, zakončené maturitní zkouškou:

  • 33-42-L/51 Nábytkářská a dřevařská výroba 
  • 29-41-L/51 Technologie potravin

 

Střední odborné učiliště

Tříleté učební obory zakončené závěrečnou zkouškou:

  • 29-53-H/01 Pekař/ka 
  • 29-54-H/01 Cukrář/ka
  • 33-56-H/01 Truhlář
  • 36-64-H/01 Tesař
Tato webová stránka používá cookies
Tato webová stránka používá nezbytné technické cookies pro zajištění správné funkcionality webu.

Dále může web používat cookies pro analýzu pohybu uživatelů na webu a pro reklamní účely.

Pokud tomu tak je, naleznete v nastavení níže.
Nastavení cookies
Tyto webové stránky využívají cookies pro zajištění správné funkcionality webu, pro analýzu pohybu uživatelů na webu a pro reklamní účely. Zde můžete přijmout či odmítnout některé druhy cookies, které nejsou nezbytné pro základní funkcionalitu webu. Svůj souhlas můžete kdykoliv v budoucnu odebrat či znovu udělit.
Základní technické cookies
Tyto cookies jsou nutné pro základní funkcionalitu webu. Patří sem například přihlašování uživatelů, nebo uložení informací o souhlasu s ostatními cookies.
Analytické cookies
Analytické cookies ANONYMNĚ ukládají data o pohybu na stránkách, stráveném času u jednotlivých stránek apod.