Vítáme Vás na stránkách SŠDaŘ, U Hvězdy 2279, 272 01 Kladno

Naleznete zde kompletní informace o naší škole, informace o studiu, plán akcí školy, fotogalerii, ukázky prací našich studentů, aktuality, kontaktní údaje atd.

MENU

Anketa

VZDĚLÁVACÍ NABÍDKA

Kalendář

« Únor 2018 »
PoÚtStČtSoNe
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 

Evropské projekty

Evropské projekty
Projekt Comenius
logo UNIV 2 KRAJE logo UNIV 3
Střední škola designu a řemesel Kladno, příspěvková organizace - idatabaze.czStřední školy s maturitní zkouškou - idatabaze.cz

Technologie potravin

 

Identifikační údaje oboru


Název: Technologie potravin

Kód a název oboru vzdělání: 29-41-L/51 Technologie potravin

Délka studia: dvouleté

Forma vzdělávání: denní studium

Stupeň poskytovaného vzdělání: střední vzdělání s maturitní zkouškou

Platnost ŠVP: od 1. září 2012 počínaje 1. ročníkem

 

Absolvent najde uplatnění zejména při výkonu povolání potravinářský technik na různých typových pozicích v potravinářských provozech, např. jako vedoucí směny, vedoucí jednotlivých provozních středisek, technolog, dále v oblasti nákupu surovin a pomocných látek, odbytu a prodeje surovin a potravinářských výrobků, v oblasti marketingu potravin apod.
Uplatní se rovněž v oblasti kontroly jakosti, trvanlivosti a zdravotní bezpečnosti potravin v provozních laboratořích, při tvorbě systému kritických bodů potravinářského provozu, včetně zajištění harmonogramu sanitace, BOZP a hygienických opatření.
Může také odborně posuzovat změny technologie z hlediska výrobních zařízení.

Forma vzdělávání je dvouletá denní. Žáci ukončují vzdělávání maturitní zkouškou dle platných předpisů. Dokladem o získání středního vzdělání s maturitní zkouškou je vysvědčení o maturitní zkoušce. Konání maturitní zkoušky se řídí školským zákonem a příslušným prováděcím právním předpisem.

Maturitní zkouška se skládá ze společné a profilové části.

Zkušebními předměty společné části jsou:

  • český jazyk - písemná část, didaktický test a ústní část a
  • výběr z předmětů matematika (didaktický test) nebo cizí jazyk ANJ/NEJ (písemná část, didaktický test a ústní část).


Profilovou část tvoří:

  • praktická zkouška z odborných předmětů konaná písemnou formou (2 x 7 hodin);
  • písemná zkouška z odborných předmětů konaná ústní formou (15 minut a příprava 15 minut).

 

Učební plán oboru Technologie potravin

Názvy vyučovacích předmětů

Počet týdenních vyučovacích hodin

v ročníku

1.

2.

Celkem

A. Povinné vyučovací předměty

 

 

 

Všeobecně vzdělávací předměty

 

 

 

Český jazyk a literatura

3

3

6

Cizí jazyk *

3

3

6

Občanská nauka

1

1

2

Dějepis

1

0

1

Matematika

3

3

6

Základy přírodních věd

2

2

4

Tělesná výchova

2

2

4

Informační a komunikační technologie

2

1

3

Písemná a elektronická komunikace

0

1

1

Odborné předměty

 

 

 

Ekonomika

1

1

2

Základy podnikání

0

1

1

Biologie a mikrobiologie

2

4

6

Technologie potravin a výživa

6

5

11

Biochemie a chemie potravin

2

2

4

Analýza potravin

4

4

8

B. Nepovinné vyučovací předměty

 

 

 

Celkem

32

33

65

 

Copyright © 2009-2018 SŠDaŘ, U Hvězdy 2279, 272 01 Kladno
Developed by Kinet